Kuchnia

Kulinaria

Sałatka z wędzonym kurczakiem



Lekka sałatka z wędzonym kurczakiem, awokado, cykorią, pomidorami i pestkami granatu w delikatnym sosie miodowo – musztardowym.

Przygotowanie sałaty zajmuje dosłownie chwilę, wystarczy tylko wymieszać dokładnie dressing i pokroić pozostałe składniki. Jedyną trudność może sprawić obranie granatu. Aby ułatwić sobie zadanie, przygotowujemy małą miskę, nacinamy granat pośrodku dookoła i rozrywamy nad miską na dwie połowy. Następnie uderzamy w owoc drewnianą łyżką i nasiona powinny ładnie wypaść do miski.
Do przygotowania sałaty używamy dobrej jakości piersi z kurczaka, bez dodatku wody i wzmacniaczy smakowych. Musztarda użyta do sosu powinna być łagodna, inaczej może przytłumić smak pozostałych składników.
Serwujemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego.

Składniki:

Dressing
1 łyżka musztardy (łagodnej)
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Sałata
200 g wędzonej piersi z kurczaka
2 małe cykorie
2 dojrzałe awokado
4 małe pomidory
100 g pestek granatu

Przygotowanie:

Dressing
Wszystkie składniki mieszamy w szklance, aż do połączenia na gładką masę. Doprawiamy szczyptą soli.
Sałata
Przygotowujemy dwa głębokie talerze sałatkowe.
Oddzielamy liście cykorii, dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rwiemy na małe kawałki. Rozdzielamy pomiędzy dwa talerze.
Awokado obieramy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i kroimy na plasterki. Układamy na cykorii.
Pomidory myjemy i kroimy na sześć lub osiem łódek, w zależności od wielkości pomidora i układamy na awokado.
Polewamy 2 łyżeczkami sosu.
Kurczaka kroimy na małe kawałki, układamy na pomidorach i polewamy pozostałym sosem.
Posypujemy pestkami granatu. Serwujemy.


Wskazówka: Do sałaty można dodać odrobinę niebieskiego sera pleśniowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation