Kuchnia

pieczywo

Bułeczki leniwej pani domu

składniki:
• 265 g mąki pszennej luksusowej
• 85 g mąki gryczanej
• 40 g mąki pszennej graham 1850
• 20 g otrąb pszennych prażonych
• 20 g maku niebieskiego
• 30 g słonecznika łuskanego
• 1/2 łyżeczki soli

• 25 g świeżych drożdży
• 3 g suchych drożdży
• 2 czubate łyżeczki cukru
• 125 ml ciepłej wody
• 125 ml ciepłego mleka
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 1 jajko

do posmarowania - 3 łyżki mleka
do posypania - garść słonecznika łuskanego

sposób przygotowania

Drożdże, oba rodzaje, wymieszałam w kubeczku razem z cukrem, 1 łyżeczką mąki pszennej i połową mleka, odstawiłam na 10 minut żeby zaczęły pracować. W misce wymieszałam wszystkie mąki razem z sypkimi dodatkami. Gdy drożdże się spieniły wlałam je do suchej mieszanki. Wbiłam jajko, wlałam olej i resztę mleka oraz wodę. Zagniotłam ciasto. Nie trzeba go wyrabiać - wystarczy zagnieść, uformować kulę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Gdy ciasto podwoiło swoją objętość zagniotłam je ponownie i podzieliłam na 8 części. Z każdej uformowałam okrągłą bułeczkę. Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyłam dłonią i ostrym nożem nacięłam wierzch. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na kolejną godzinę żeby bułki wyrosły.

Bułeczki posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Grzanie góra/dół. Studziłam na kratce.

źródło: http://smacznapyza.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation