Kuchnia

"Słodko"

Ciasto drożdżowe
Ciasto:
700 g mąki tortowej
5 łyżek mąki tortowej na zaczyn
3 jajka
2 żółtka
80 g drożdży
1 szklanka mleka
150 g cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki soli
aromat pomarańczowy (parę kropel do smaku)


Kruszonka:
1/4 kostki zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki tortowej
1 cukier waniliowy



Ciasto: Letnie mleko wlewamy do dużej miski. Dodajemy cukier i drożdże, które rozpuszczamy w mleku. Następnie dodajemy 5 łyżek mąki tortowej, lekko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn drożdżowy wyrośnie (około 20-30 minut). Po tym czasie dodajemy resztę składników i dokładnie ciasto wyrabiamy maszyną (ja wyrabiałam 12-15 minut) lub rękami (około 30 minut). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż potroi swoją objętość (może to potrwać nawet 1 i 1/2 godziny). Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki (25x36) posmarowanej masłem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15 minut.


Kruszonka: Zimne masło, cukier puder, mąkę i cukier waniliowy rozcieramy w palcach, aż powstanie sypka kruszonka. Posypujemy nią ciasto.


Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation