Kuchnia

Przepisy_drinki i nalewki

krem czekoladowy

2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

30 dag śmietany kremówki

3 duże jajka

4 czubate łyżki cukru

2 łyżki brandy

wiórki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie

Śmietanę kremówkę schłodzić w lodówce, a gdy będzie całkiem zimna, ubić ją na sztywno i ponownie odstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpiel wodnej, pozostawić w gorącej, a najlepiej gotującej się na wolnym ogniu wodzie. Jajka umyć w bardzo gorącej wodzie (ok. 60-65°C) i osuszyć ściereczką. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ubić na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą.
Ostudzoną masę dokładnie wymieszać z bitą śmietaną (zostawiając kilka łyżek do dekoracji), brandy i na końcu z pianą z białek.
Gotowy krem rozłożyć do kieliszków/pucharków i wstawić do lodówki, by mocno się schłodził. Przed podaniem udekorować każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation