Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
CYTRYNOWA MGIEŁKA
Ciasto kakaowe:
6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
12 łyżek rozpuszczonej i wystudzonej KASI lub oleju słonecznikowego
Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier.
Następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej – całość dokładnie mieszamy.
Tortownicę (25-27cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
Pieczemy około 45 minut na suchy patyk. Pozostawiamy do wystudzenia.
Ściągamy papier i kroimy upieczone ciasto na dwa plastry.
Masa śmietankowo – cytrynowa:
700 ml śmietany 30 % kremówki
2 galaretki cytrynowe
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, wystudzić i pozostawić do lekkiego tężenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno stopniowo wlewając tężejącą galaretkę.
Masa cytrynowa:
2 duże cytryny
1 galaretka cytrynowa
1 czubata łyżka cukru
350ml wody
Cytryny dobrze umyć obrać ze skórki(usuwając jak najwięcej białej części skórki, gdyż w niej zawarta jest gorycz)
pokroić w drobne kawałki(usuwając pestki) dodać cukru, wodę, gotować na wolnym ogniu przez ok 5 min.
całość przestudzić, zmiksować, przetrzeć przez sitko. W otrzymanym soku rozpuścić galaretkę i pozostawić do lekkiego stężenia.
Poncz:
½ szklanki mocnej herbaty
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cukru
Do przygotowanej herbaty dodajemy dok z cytryny oraz cukier.
Całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia cukru.
Dodatkowo: dżem brzoskwiniowy 400g, 1 cytryna, odrobina barwnika spożywczego.
Przekładanie:
Na dno tortownicy wykładamy pierwszy plaster ciasta, skrapiamy połową ponczu.
Następnie wykładamy dżem brzoskwiniowy, smarujemy delikatnie ubitą śmietaną i zalewamy przygotowaną, tężejącą masę cytrynową.
Wstawiamy do lodówki na 10 minut aby masa cytrynowa lekko stężała.
Następnie wylewamy 2/3 ubitej masy śmietanowo-cytrynowej i przygrywamy drugim skropionym plastrem ciasta.
Górę smarujemy częścią masy śmietanowej.
Do reszty masy śmietanowo-cytrynowej dodajemy odrobinę barwnika spożywczego w kolorze żółtym i dokładnie mieszamy.
Szprycą ozdabiamy tort i smarujemy boki. Jako dekorację dodajemy cytrynę pokrojoną w plasterki.
Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
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