Kuchnia

przekąski

Paszteciki,
Składniki:

600 g mąki pszennej (użyłam pół na pół typ 450 i 650)
20 g świeżych drożdży
60 g roztopionego masła
2 duże jajka
350 ml letniego mleka
2 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru
ponadto:

1 roztrzepane białko
kminek, bazylia, oregano do posypania

Drożdże rozpuścić w połowie mleka. Pozostałe mleko, jaja, masło i cukier połączyć ( krótko zmiksowałam ). Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z solą.

Dodać rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne (Będzie dosyć rzadkie ale nie należy zbyt podsypywać mąką.) Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość (ok 1,5 godz).

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, na grubość ok 0,5 cm. Przeciąć wzdłuż na pół. Na każdą część wykładać po 1/4 farszu. Zwinąć w rulon. Miejsce złączenia mocniej docisnąć. Pokroić na kawałki, jak kopytka. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i posypać kminkiem, bądź ziołami.

Wszystko powtórzyć z drugą częścią ciasta.

Piec w nagrzanym piekarniku, temp. 200 C ok 20 minut.
Farsz:

25 dkg pieczarek
1 cebula
olej do smażenia
25 dkg żółtego sera
sól i pieprz

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać oczyszczone i pokrojone dosyć drobno pieczarki. Lekko posolić.

Smażyć wszystko, aż wyparuje cała woda i pieczarki będą miękkie. Dosolić i popieprzyć do smaku. Do lekko przestudzonych pieczarek dodać starty na tarce ser. Wszystko wymieszać.



Aby odgrzać paszteciki następnego dnia, nagrzać piekarnik do temp. 180 C i wstawić paszteciki na ok 5 minut.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation