Kuchnia

Żarłoooo

Sernik kawowy
Ciemny sernik kawowy. Idealny! Gładki, lekko mazisty, cięższy od tradycyjnych serników przez dodatek gorzkiej czekolady. Na tradycyjnym ciasteczkowym spodzie. Przepis idealnie się wpasował w dni, kiedy byliśmy na czekoladowym 'głodzie'.. ;-).

Składniki na spód:

180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
60 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą, mokrą masę.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki:

750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
4 jajka
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
200 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki kawy rozpuszczalnej (w postaci drobno zmielonego proszku)
1 łyżka likieru kawowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, jajka, cukier, mąkę pszenną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać 4 łyżki kawy i likier kawowy, zmiksować do połączenia. Na sam koniec dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić w stygnącym piekarniku.

Schłodzić przez noc w lodówce.

Podawać z domowym sosem karmelowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation