Kuchnia

Coś pysznego do kawy

Szyszki z ryżu preparowanego
Przysmak dzieci, choć mam w domu dorosłego, który dałby się za nie pokroić ;-). Może pamiętacie z dzieciństwa? W starszych przepisach nasze Mamy łączyły masło i cukierki krówki lub irysy by otrzymać pyszne szyszki. Dzisiaj proponuję Wam połączenie masy kajmakowej z czekoladą, która jest doskonałym spoiwem dla ryżu preparowanego. Czy może być prościej? Tylko 3 składniki. A przy okazji, jest mniej kalorycznie ;-).

Składniki na około 30 sztuk:

400 g masy kajmakowej np. z puszki
90 g ryżu preparowanego (1 opakowanie)
50 g białej czekolady, połamanej
50 g mlecznej czekolady, połamanej
Masę kajamkową z puszki równo rozdzielić pomiędzy dwa małe rondelki. Do jednego z nich dodać połamaną białą czekoladę, do drugiego czekoladę mleczną. Ustawić na kuchence, na niewielkiej mocy palnika i podgrzewać, mieszając, do roztopienia się czekolady.

Przygotować dwie większe miseczki, odpowiednio przelać do nich gotowe masy. Do każdej z nich dodać po 45 g ryżu preparowanego, wymieszać.

Lekko zwilżyć dłonie wodą. Nabierać większe porcje ryżu i formować na kształt szyszek (lub kulek, jak u mnie na zdjęciach - łatwiej i szybciej). Jeśli masa będzie sprawiała trudności w formowaniu można na krótką chwilę umieścić miseczkę w lodówce, do czasu gdy czekolada lekko zgęstnieje.

Uformowane szyszki przełożyć na talerz i włożyć do lodówki, do zastygnięcia. Przełożyć do papilotek.

Przechowywać do 7 dni, w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation