Kuchnia

"pyszności"

Pasztet drobiowy z konfiturą wiśniową


Składniki

1,5 kg mięsa drobiowego
240g konfitury wiśniowej
do smażenia oliwa
4-5 łyżek bułki tartej
2-3 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
120g masła
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1-2 łyżeczki soli
1 łyżka majeranku
2 ząbki ząbki czosnku
1 duża cebula
1 korzeń pietruszki
1/2 selera
1 marchew
1/2 kg wątróbki drobiowej
2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej

Sposób przygotowania:

Do pasztetu możemy wykorzystać mięso pozostałe z rosołu. Jeśli takiego nie masz to gotuj po prostu z kurczaka i indyka rosół
Marchew,selera i pietruszkę gotuj w bulionie. Wątróbkę umyj, oczyść, obtacz w mące i smaż na rozgrzanej oliwie, aż się zrumieni
Cebulę i czosnek drobno siekaj
Rozgrzej łyżkę masła i wrzuć cebulę i czosnek. Smażymy do momentu, aż cebulka się zeszkli
Masło (100 g) rozpuść
Mięso, wątróbkę, ugotowane warzywa i cebulkę miel w maszynce do mięsa
Dodaj jajka, roztopione masło i wszystkie przyprawy. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Pamiętaj,że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej
Formę wyłoż papierem do pieczenia najpierw wzdłuż, a potem w poprzek
Masę wyłoż do foremki, zostaw około 2 cm wolnego miejsca od góry
Pasztet przykryj papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz około 70 minut w zależności od pojemności formy do pieczenia. Jeżeli chcesz aby wierzch pasztetu był rumiany, należy 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć papier
Gotowy pasztet wyjmij z piekarnika
Żelatynę mieszaj z 3 łyżkami gorącej wody. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny
Dodaj konfiturę i miksuj blenderem na jednolitą masę. Konfiturę wyłoż na jeszcze ciepły pasztet i odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia. Najlepiej zostaw pasztet na całą noc w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation