Kuchnia

Menu

Dietetyczny jabłecznik

WARTOŚCI ODŻYWCZE (cały placek ok. 550g)
Energia: 465 kcal
Białko: 50 g
Węglowodany: 55 g
Tłuszcze: 4,8 g
Błonnik: 5,5 g
SKŁADNIKI (Cały placek):

2 białka z jajek
2 jabłka (ok. 200g)
200g chudego sera białego
2 łyżki siemienia lnianego (ok. 10g)
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki płatków owsianych, błyskawicznych (ok. 30g)
1 łyżeczka miodu (ok. 25g)
→ Sposób przyrządzania:

Twaróg rozgnieść widelcem
Dodajemy białko, siemię lniane, otręby, płatki, 1 łyżeczkę cynamonu, miód i wszystko dokładnie rozgniatamy
Do żaroodpornego naczynia (delikatnie wysmarowanego oliwą z oliwek, żeby masa nam ładnie odeszła) wykładamy przygotowane ciasto, oklejamy nim spód i boki naczynia, zostawiając część na przykrycie góry
Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon (jeśli jabłko jest mało słodkie możemy dodać odrobinę miodu lub nawet słodzik)
wykładamy jabłko do naczynia, a górę wyklejamy resztą ciasta
pieczemy w temp 190 stopni przez około 25-30 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation