Kuchnia

kasze

Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem


Składniki
- kasza jaglana: 0.5 szklanki
- Jajko: 1 sztuka
- ser cheddar: 100 gramów
- cebula: 1 sztuka
- szczypiorek (posiekany): 2 łyżki
- czosnek: 1 ząbek
- świeżo mielony czarny pieprz (do smaku): 1 szczypta
- sól (do smaku): 1 szczypta
- papryka słodka wędzona: 1 szczypta
- masło klarowane: 1 łyżka
DO PANIEROWANIA::
- ziarna sezamu: 4 łyżki
DO SMAŻENIA ::
- olej lub masło klarowane: 1 łyżka
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 35 min.
Sposób przygotowania

1

Wielokrotnie zmieniając wodę dokładnie wypłucz kaszę, następnie odsącz ją na sitku. Przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki, ponownie odsącz z nadmiaru wody. Do garnka z grubym dnem wlej 1 szklankę zimnej wody, dodaj kaszę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem 8 – 10 min. Po tym czasie kasza wchłonie cały płyn i jest już gotowa, ugotowana na sypko. Garnek z kaszą odstaw do przestygnięcia.

2
Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem - krok 2

Obraną i umytą cebulę bardzo drobno pokrój w kosteczkę i podsmaż na łyżce masła. Odstaw do przestygnięcia.

3
Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem - krok 3

Do przestudzonej kaszy dodaj jajko, starty na tarce cheddar, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek i usmażoną cebulę. Całości bardzo starannie wymieszaj. Dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.

4
Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem - krok 4

Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj je w ziarnach sezamu. Do panierowania nie jest potrzebne jajko, bo ziarna i bez niego bardzo dobrze przylegają do kotletów.

5
Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem - krok 5

Smaż na średnio rozgrzanej patelni na oleju lub maśle klarowanym, z obu stron na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation