Biżuteria

Biżuteria, atelier, biżuteria

Czekoladowy krem

Prosty przepis na delikatny kremowy mus z mleczną i białą czekoladą.


Składniki:

500ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
100 g mlecznej czekolady
100 g białej czekolady
łyżka cukru pudru


Sposób przygotowania:

250ml śmietanki podgrzewamy- nie doprowadzając do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy żelatynę do gotującej się śmietanki. Czekoladę łamiemy na kawałki- w osobnej miseczce mleczną- osobno białą. Gdy śmietanka z żelatyną się połączą zalewamy przygotowane kostki czekolady i dokładnie mieszamy. Wychodzi po 125ml śmietanki na każdą czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ubijamy pozostałą część śmietanki dodając 1 łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy po połowie do każdej rozpuszczonej czekolady- dokładnie mieszając. Do małych miseczek wlewamy porcje czekolady mlecznej (można wstawić na 15-20min do lodówki i później dodać białą czekoladę, aby deser zrobił się warstwowy).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation