Kuchnia

Kuchnia

Placek czeski II

ciasto
• 0.5 kg mąki
•3 łyżki miodu
•3 łyżki śmietany
•0.5 szklanki cukru
•2 jajka
•50g masła
•1.5 łyżeczki sody
krem •1l mleka
•0.5 szklanki kaszy manny
•0.5 szklanki cukru
•powidła śliwkowe
•2 łyżki masła
•1-2 żółtka
polewa
•50g masła
•2 łyżki miodu
•100g posiekanych orzechów włoskich

50g masła zagotować z miodem, dodać śmietanę i 0.5 szklanki cukru.
Dodać jajka i wymieszać.
Połączyć z mąką i sodą.
Ciasto zagnieść
Podzielić na trzy części.
W temperaturze 170C przez ok. 15 minut upiec trzy, cienkie placki (im cieńsze placki tym szybciej zmiękną)
Wystudzić.
Zrobić krem.
Zagotować mleko z dodatkiem cukru, kaszy manny i żółtek.
Trzymać na gazie dopóki krem nie zgęstnieje.
Gotowy krem zmiksować z masłem.
Krem podzielić na dwie części.
Placka posmarować powidłami śliwkowymi.
Wylać na niego połowę masy.
Przykryć drugim plackiem,
Drugiego placka posmarować powidłami.
Wylać na niego drugą połowę masy.
Przykryć trzecim plackiem.
Zrobić polewę.
Rozpuścić masło z dodatkiem miodu i orzechów.
Gotową polewą polać wierzch ciasta.
Włożyć do lodówki.
Ciasto najlepiej smakuje przygotowane na ok. dwa dni wcześniej, kiedy miodowe blaty dostatecznie zmiękną.

http://smaacznykasek.blogspot.se/2013/04/placek-czeski.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation