Kuchnia

Kulinaria

BAJADERKI

Składniki:
80 - 90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp.
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru
pół szklanki rodzynek, wcześniej namoczonych
1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g
pół kostki masła (125 g)
olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy
4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (Nutella)
3 - 4 łyżki kakao

Do obtoczenia:
posiekane orzechy lub wiórki kokosowe
polewa czekoladowa (200 g gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej ze 125 g masła)

Ciastka drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach; wszystko wsypać do naczynia. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.
Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.
Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation