Sport i fitness

Fitness

Roladki schabowe nadziewane suszonymi pomidorami

• 360 g pokrojonego schabu, 5 plastrów o grubości około 1 cm
• 1/2 łyżeczki suszonego oregano
• 10 plasterków cienko pokrojonej polędwicy łososiowej (wędliny) lub innej polędwicy pieczonej, gotowanej lub wędzonej
• 5 kawałków suszonych pomidorów (ze słoika)
• 2 łyżki oleju roślinnego ze słoika z suszonymi pomidorami
• 2 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu*
• 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie)
• 3 gałązki natki pietruszki
• 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, po kilka ziarenek pieprzu czarnego i czerwonego
• 3 - 4 kawałki suszonych grzybów
• 1/2 większej cebuli, drobno posiekanej w rozdrabniaczu
• 2 ząbki czosnku
• 200 ml mleka
• 1 łyżka mąki pszennej

* lub szybkiego bulionu: 3 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczek sosu worcestershire, 1 łyżeczki oliwy, sól i pieprz do smaku, 1/2 marchewki pokrojonej

Do podania, np: tłuczone ziemniaki i surówka z rzodkiewki z koperkiem i kwaśną śmietaną, doprawiona solą i pieprzem, opcjonalnie z dodatkiem szczypiorku.

Przygotowanie:

Plasterki schabu rozbić tłuczkiem na cienkie filety, doprawić je solą, pieprzem i suszonym oregano. Każdy filet przykryć plasterkami polędwicy, na końcu położyć kawałek suszonego pomidora i zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
Roladki obsmażyć z każdej strony na złoty kolor na na oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.
W garnku zagotować rosół lub bulion lub wodę z dodatkami, włożyć obsmażone roladki i zagotować, dodać wino, natkę pietruszki, listki laurowe, ziela, pieprz ziarnisty oraz grzybki suszone.
Na patelnię po roladkach włożyć rozdrobnioną cebulę i przepołowione ząbki czosnku, smażyć do zrumienienia co chwilę mieszając, przełożyć do garnka z mięsem, opłukać patelnię częścią wywaru i przelać do mięsa. Przykryć i gotować przez około 1 godzinę, w międzyczasie 2 - 3 razy roladki przewrócić.
Na koniec wyjąć natkę, marchewki jeśli je dodawaliśmy oraz listki i ziele angielskie. Wymieszać mleko z mąką i kilkoma łyżkami wywaru, przelać do garnka z mięsem i zagotować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation