Kuchnia

Desery i napoje

Deser indyjski
Shrikhand z mango
(4 porcje) Składniki:1/2 persymony, pokrojonej w plasterki1 mango, pokrojone w kostkę3 łyżki wody różanej szczypta szafranu 3 szklanki jogurtu greckiego lub bałkańskiego (lub zwykły odsączony z wody) 3 łyżki cukru pudru (można dodać nawet do 1/2 szklanki, w zależności od upodobań i kwaskowatości jogurtu)1 1/2 łyżeczki świeżo startego kardamonu1/2 szklanki orzechów pistacjowych garść migdałów w płatkach Przygotowanie: Mango obrałam i można je pokroić w kostkę. W tym czasie namoczyłam szafran w wodzie różanej. Posiekałam orzechy pistacjowe z grubsza, a płatki migdałów na drobne słupki. Kardamon delikatnie utłukłam w moździerzu, by pozbyć się łupinek i następnie same ziarna utłukłam na proszek. Jogurt z cukrem wymieszałam, aż cukier się rozpuścił i dolałam różaną wodę z szafranem i kardamon oraz dorzuciłam orzechy. Całość wymieszałam. Podawałam w szklanych pucharkach na przemian wlewając jogurt i wkładając mango.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation