Kuchnia

Sałatki

Składniki
20 ŁÓDECZEK:
10 ziemniaków do pieczenia
225g ostrego cheddara lub czerwonego sera Leicester
250ml kwaśnej śmietany
4 dymki
1/2 łyżeczki soli do smaku
sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka sosu Worcestershire
10 plastrów bekonu albo cienko pokrojonych plastrów boczku
olej do smażenia
Sposób przyrządzenia

Na dzień (najwyżej dwa) przed nadzianiem łódeczek, nagrzej piekarnik do 200 C i piecz ziemniaki (wcześniej ponakłuwane) godzinę, półtorej lub aż skórka stanie się chrupiąca, a wnętrze sypkie i mączyste.

Kiedy tylko zdołasz bezpiecznie wziąć do rąk pieczone ziemniaki, przekrój każdy wzdłuż i przełóż miąższ do miski.

Ułóż łuskowate skórki na tacy i po ostygnięciu trzymaj pod przykryciem do chwili, aż będą potrzebne. Kiedy masa ziemniaczana w misce ostygnie, również ją przykryj.

Gdy nadejdzie pora faszerowania, najpierw nagrzej piekarnik do 200 C. Utrzyj ser i dodaj 200g do masy ziemniaczanej wraz ze śmietaną.

Drobno posiekaj dymki i dodaj do miski razem z solą, pieprzem i sosem Worcestershire.

Dokładnie wymieszaj i nakładaj łyżką farsz do łódeczek, po czym ustaw wszystkie napełnione połówki ciasno obok siebie w formie do pieczenia. Posyp je pozostałym serem, przykryj każdą łódeczkę folią aluminiową i piecz 20−30 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

Smaż plastry boczku na oliwie aż będą chrupiące, następnie pokrusz je i posyp łódeczki, żeby były nadziane aż po burty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation