Kuchnia

od kuchni

Kurczak w sosie serowym z brokułami:
1 filet z kurczaka (dość duży)

1 główka brokułów

100 g sera żółtego

100 ml śmietanki kremówki 18%

sól, pieprz do smaku

szczypta czosnku granulowanego

Wykonanie:

Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować we wrzącej wodzie do miękkości, ale nie zbyt długo aby się nie rozgotował. Około 5 minut od zawrzenia.

Kurczaka posolić i obsypać pieprzem, smażyć na patelni aby wierzch się ściął, a wszystkie najlepsze soki zostały w środku. Wyłożyć na naczynie do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut.

Do małego rondelka wlać śmietankę, odrobinę podgrzać i wsypać starty na tarce o grubych oczkach ser. Doprawić solą oraz czosnkiem.

Kurczaka wyciągamy i kroimy w plasterki, oblewamy sosem i na wierzch posypujemy świeżo startym pieprzem. Brokuły ewentualnie dosolić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation