Kuchnia

Słodka r o z p u s t a

gruszkowe ciasto z orzechami wŁoskimi - składniki:
1 kg gruszek
80 g orzechów włoskich
150 g suszonych gruszek
1 i 1/2 szklanki cukru
4 jajka
3/4 szklanki oleju roślinnego
1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
sos:
2 szklanki nektaru gruszkowego
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30 proc.
1 szklanka cukru
gruszkowe ciasto z orzechami wŁoskimi - sposób przygotowania:
gruszki obierz, przekrój i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój gruszki w grubą kostkę. orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj, suszone gruszki pokrój w kostkę. w misce wymieszaj suche składniki: mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. w drugiej dużej misce ubij mikserem cukier z jajkami, następnie dodaj olej oraz ocet jabłkowy i zmiksuj na jednolitą puszystą masę. do miski z masą jajeczną dodaj suche składniki, pozostawiając w pierwszej misce około 1/4 szklanki mąki cynamonowej. suche składniki wymieszaj z mokrymi, a do pozostałej mąki dodaj pokrojone surowe i suszone gruszki oraz orzechy. wymieszaj, tak aby mąka pokryła gruszki, dodaj do głównego ciasta. kwadratową foremkę o wymiarach ok. 25x25 cm (lub tortownicę o średnicy ok. 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i wysyp mąką. ciasto przełóż do foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. c. piecz przez około 1 godz., aż patyczek wkłuty w ciasto po wyjęciu będzie suchy. w czasie, gdy ciasto się piecze, przygotuj sos: w rondlu wymieszaj nektar gruszkowy z cukrem i szklanką śmietanki. gotuj na małym ogniu ok. 40 minut, aż sos zgęstnieje. częścią sosu polej upieczone, jeszcze gorące ciasto. pozostały sos podawaj w dzbanuszku razem z wystudzonym ciastem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation