Kuchnia

Ciasta

Sernik porzeczkowo-jagodowy na zimno


Składniki na spód:

200 g ciasteczek digestive
2 łyżki nutelli

Składniki na masę serową białą i porzeczkową:

70 dkg sera białego dwukrotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
1/2 szklanki śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)
170 g cukru
sok z połowy cytryny
2 czubate łyżki żelatyny + kilka łyżek zimnej wody do jej namoczenia
250 g czarnych porzeczek + 100 g cukru

Składniki na masę serową jagodową:

300 g sera j.w.
250 g serka mascarpone
1 duży jogurt bałkański
4-5 łyżek domowego dżemu z czarnych jagód: http://stylowi.pl/13230609
2 płaskie łyżki żelatyny + kilka łyżek wody


Przygotowanie:

Ciasteczka zmiksować na pył, dodać nutellę, wymieszać na pastę i wyłożyć nią dno tortownicy. Wstawić do lodówki.
Ser zmiksować z kremówką, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać żelatynę (wcześniej namoczoną w zimnej wodzie i rozpuszczoną przez 20-30 sek. w mikrofalówce) i zamieszać. Połowę masy wylać na ciasteczkowy spód (i do lodówki) a do drugiej połowy dodać zmiksowane z cukrem porzeczki. Wylać na białą warstwę (i do lodówki).
Resztę sera utrzeć z mascarpone i jogurtem, dżemem jagodowym (lub utartymi jagodami z cukrem) i żelatyną przygotowaną jak poprzednio. Wylać na warstwę porzeczkową i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation