Kuchnia

Zapiekanki

Mini zapiekanki z pastą brokułową i serem cheddar - Beata Śniechowska

SKŁADNIKI DLA 3-4 OSÓB:

1 brokuł
1 łyżka majonezu
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
3-4 bułki ciabatty lub 1 bagietka
150 g żółtego sera cheddar startego na tarce o dużych oczkach (ser cheddar można zastąpić dowolnym, żółtym serem)
do dekoracji: listki bazylii, cytryna pokrojona w ćwiartki
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól, wkładamy brokuł i gotujemy przez 15 minut. Następnie odcedzamy brokuł, przekładamy go do miseczki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Do powstałej masy dodajemy majonez, oliwę, czosnek, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Bułki kroimy na kromki, smarujemy pastą brokułową i posypujemystartym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut.Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i skrapiamy sokiem z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation