Kuchnia

Dobre rady kuchnia

K-Pierogi w torebce-Khingali - Gruzińskie pierożki

składniki:

mielona wołowina - 200 gramów
mielone mięso wieprzowe z łopatki - 300 gramów
mielona jagnięcina z łopatki - 400 gramów
Bulionetka Domowa Drobiowa - 3 sztuki
mąka pszenna - 800 gramów
jajka - 2 sztuki
kolendra - 1 pęczek
natka pietruszki - 1 pęczek
papryka chili - 2 sztuki
kminek - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 2 sztuki
cebula - 1 sztuka
mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka

1. Aby przyrządzić ciasto, w dużej misce rozmieszaj mąkę z jedną łyżeczką soli. Dodaj jajka i około 1,5 szklanki ciepłej wody. Zagnieć ciasto - powinno być dość twarde. Przygotowane ciasto zafoliuj w misce i odstaw na bok.

2. W misce umieść trzy rodzaje mięsa, dodaj zmielony lub roztarty w moździerzu kminek, czarny pieprz. Posiekaj bardzo drobno cebulę, czosnek, papryczkę chili, natkę kolendry oraz pietruszki i dodaj do mięsa. Wszystko dopraw solą i dokładnie wymieszaj.

3. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Postaraj się, aby było cienkie (około 1,5 mm - cieńsze będzie pękać, grubsze będzie niesmaczne). Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą okrągłego krążka lub szklanki, wytnij mniejsze placki. Powinny mieć około 10 cm średnicy.

4. W dużym garnku nastaw 3 litry wody, dodaj trzy Bulionetki Domowe Drobiowe Knorr.

5. W środek małych placków nałóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta zwilż wodą i zbierając krawędź, raz przy razie zamknij górę placka tworząc kształtną sakiewkę.

6. Gotowe pierożki ugotuj w bulionie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation