Kuchnia

Dania

klopsy ziemniaczane faszerowane szynką i serem

♦ ½ kg ziemniaków
♦ 1 łyżka masła
♦ ok. 10-15 dag wędzonego boczku
♦ pół pęczka szczypiorku
♦ pół pora
♦ ok. 10 dag sera żółtego
♦ 1 jajko
♦ 4-5 łyżek mąki
♦ sól, pieprz

PANIERKA:

♦ 2 jajka
♦ sól, pieprz, papryka słodka mielona
♦ bułka tarta

♦ olej do smażenia
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować. Jeszcze ciepłe utłuc tłuczkiem do ziemniaków, dodać masło i wymieszać.

Szczypiorek i pora posiekać, dodać do masy ziemniaczanej.

Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć, ostudzić i dodać do ziemniaków.

Ser starkować na tarce o grubych oczkach, dodać do całości. Przyprawić solą i pieprzem. Na końcu wbić jajko i wsypać mąkę, całość wyrobić, w razie potrzeby dosypać mąki.

Jajka roztrzepać, przyprawić.

Z masy ziemniaczanej formować kulki, obtaczać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.

Podawać z sosem czosnkowym i ulubioną surówką.

♣ Boczek można zastąpić szynką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation