Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

bułeczki cynamonowe
Składniki (na około 30 małych drożdżówek):
1 cukier waniliowy
500g mąki tortowej
40g świeżych drożdży
10 łyżek cukru
150g masła
1/2 szklanki mleka podgrzanego do około 40 stopni,
2 jajka + 1 żółtko
szczypta soli
1 opakowanie cynamonu
tłuszcz do wysmarowania blachy

Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez gęste sitko do dużej miski. Drożdże rozdrobnić i dodać do mleka razem z 1 łyżeczką cukru. Dokładnie wymieszać (drożdże powinny się rozpuścić) i odstawić do wyrośnięcia.
W mące zrobić dołek. Do niego wlać drożdże, 100g roztopionego masła, dodać sól, 5 łyżek cukru, jajka i żółtko. Mieszać drewnianą łyżką, a następnie wyjąć z miski, przełożyć na wysypany mąką blat i wyrobić dłońmi. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypywać po trochu mąki. Gotowe ciasto powinno być jednolite i nie może kleić się do rąk. Kulę ciasta z powrotem przełożyć do miski, przykryć materiałową szmatką lub oblepić folią spożywczą i odstawić na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce . Blachę natłuścić, podsypać lekko mąką. Piekarnik włączyć na 180 stopni, grzanie góra-dół (nie na termoobieg!).

Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i ponownie wyrobić rękoma. Uformować prostokąt i rozwałkować go na grubość około 1cm. rozsmarować na cieście pozostałe masło. Posypać równomiernie cukrem i cynamonem. Ciasto zwijać roladą wzdłuż krótszego brzegu prostokąta. Ostrym nożem kroić na krążki o szerokości mniej więcej 2cm. Krążki przekładać na blachę. Piec przez około 20 minut, aż drożdżówki uzyskają złoty kolor:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation