Kuchnia

DESERKI I CIACHA

TRIFLE Z TRUSKAWKAMI I SOSEM CUSTARD

deser z truskawkami i waniliowym kremem budyniowym



SOS CUSTARD (CREME ANGLAISE)

W oryginalnym przepisie nie było mąki ziemniaczanej, jednak dodałam ją, bo obawiałam się, że sos będzie zbyt rzadki. Faktycznie miałam rację. Bez mąki sos nadawałby się świetnie, aby polać nim truskawki w miseczce, lecz do deseru warstwowego miałby zdecydowanie zbyt płynną konsystencję. Nawet Anglicy dodają do tego kremu swój custard powder, więc nie jest to chyba błąd w sztuce.



składniki:

4 żółtka
1/3 szklanki cukru
200ml kremówki
250ml mleka
1 laska wanili
3 łyżki mąki ziemniaczanej


wykonanie:

1. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wydobywamy z niej ziarenka. Śmietanę umieszczamy w rondelku, do którego dodajemy ziarenka, a także pustą laskę. Dodajemy również cukier i stawiamy na średnim ogniu. Żółtka dokładnie mieszamy z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną.

2. Gdy śmietana zacznie wrzeć wyjmujemy pustą laskę wanilii widelcem i stopniowo dolewamy mleko wymieszane z żółtkami i mąką. Robimy to bardzo powolutku, cały czas mieszając gotujący się custard. Zmniejszamy ogień do minimum, aby uniknąć przypaleń i gotujemy jeszcze moment, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję nieco rzadszą od budyniu.

3. Odstawiamy custard do wystygnięcia.



WARSTWA BISZKOPTOWA

składniki:

250-300g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego (ja użyłam kakaowego)
kilka łyżek likieru pomarańczowego (można pominąć)


wykonanie:

1. Siekamy biszkopt w kosteczkę i gotowe :)

Jeśli będziecie serwować trifle w szklankach lub pucharkach, które mają cylindryczny kształt (czyli nie zwężają się, ani nie rozszerzają w żadnym miejscu, tylko od góry do dołu idealny walec) wówczas można wyciąć brzegiem takiej szklanki krążki z ciasta biszkoptowego. Dzięki temu warstwa biszkoptowa będzie lepiej widoczna i deser będzie prezentował się perfekcyjnie.



WARSTWA TRUSKAWKOWA

składniki:

400g truskawek
1 galeretka szybko tęgnąca Delecty
dodatkowo: na wierzch deseru 200ml kremówki + łyżka cukru pudru



wykonanie:

1. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na ćwiartki.

2. Galaretkę rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości gorącej wody (mniej więcej w szklance) i od razu mieszamy z pokrojonymi truskawkami. Odstawiamy do przestygnięcia



Wykonanie deseru:

W pucharkach umieszczamy na przemian warstwy zaczynając od galaretki z truskawkami. Warstwę biszkoptową można skropić likierem pomarańczowym. Aby warstwy nie zlewały się po nałożeniu każdej z nich należy się upewnić, czy w każdym miejscu przylega do ścianek naczynia. Wierzch dekorujemy kremówką ubitą z cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation