Kuchnia

DESERY

PrzepisoTeka: Nalewka cytrynowo- waniliowa
Składniki: (ok. 0,6 l)

200 ml wódki
3 cytryny
laska wanilii
pół szklanki wody
pół szklanki cukru
Cytryny dokładnie wyparz. Z dwóch zetrzyj skórkę, a ze wszystkich wyciśnij sok. Laskę wanilii przetnij na pół i postaraj się wybrać z niej jak najwięcej ziarenek. Pozostałości z wanilii wrzuć do karafki razem z ziarkami, skórką i sokiem. Całość zalej wódką. W rondelku zagotuj wodę i wsyp do niej cukier. Mieszaj, aż cały cukier zupełnie się rozpuści. Tak powstały syrop cukrowy wystudź i przelej do karafki z resztą składników. Zamkniętą karafkę trzymaj w chłodnym i ciemnym miejscu przez minimum dobę. Przed podaniem odcedź cały płyn (tak, aby pozbyć się lasek wanilii) i schłodź naszą przepyszną nalewkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation