Kuchnia

Kluski, kopytka, pierogi

Kluski kładzione
Składniki

35 dag mąki pszennej
5 dag mąki kukurydzianej
ok. 3/4 szklanki wody
2-3 jajka
sól
tłuszcz do gotowania i polania


Sposób przygotowania

Do przesianej mieszanki z obu rodzajów mąki wlewamy wodę (gdy użyjemy gazowanej, kluski będą delikatniejsze), wbijamy umyte jajka, solimy i dokładnie wyrabiamy, wtłaczając do ciasta jak najwięcej powietrza, które je spulchnia. Można również wszystkie składniki zmiksować. Metalową łyżką maczaną w gorącej wodzie kładziemy podłużne kluski na osolony wrzątek z dodatkiem tłuszczu, mieszamy, gotujemy, odcedzamy, polewamy gorącą wodą, osączamy. Podajemy z sosami, lub masłem i cukrem albo jako dodatek do mięs.



UWAGA: Warto mieć w zapasie trochę więcej mąki. Jeśli masa będzie za rzadka i trudno będzie formować kluski, należy po prostu dosypać trochę mąki. Ta uwaga dotyczy wszystkich przepisów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation