Kuchnia

Food

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i bakłażanem

Składniki

6 średnich ziemniaków
1 bakłażan
1 cukinia
1/3 czerwonej papryki
1 filet z kurczaka
1 kulka mozzarelli
sól, pieprz, bazylia
sos
1/3 kostki masła
3 łyżki mąki
szklanka mleka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia,
słodka papryka

Przygotowanie

zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i bakłażanem

Ziemniaki kroimy w 1 cm talarki, gotujemy we wrzątku przez ok 5-8 minut, mają być miękkie ale nie mogą się rozgotować.

Cukinię i bakłażana kroimy w 1 cm plastry, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni przez 3 minuty z każdej strony.

Kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy ze solą, pieprzem i bazylią.

Paprykę kroimy w kosteczkę.

Sos beszamelowy

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, szybko mieszamy i wlewamy zimne mleko, mieszamy tak długo, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku, dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę.

W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy wszystkie gorące składniki:

Ugotowane ziemniaki, polewamy sosem, na to układamy grillowane cukinie, bakłażany, kurczaka, posypujemy pokrojoną papryką. Na sam koniec układamy plastry mozzarelli i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy przez 20-30 minut w 180 *C Mozzarella ma się rozpuścić i lekko zapiec.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation