Kuchnia

Dietetycznie

Lekkie i zdrowe ciasto marchewkowe
SKŁADNIKI:
400 g obranej marchwi
1 jabłko (ok. 150g)
300 g mąki razowej pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa typ 2000)
170 g ksylitolu (można zastąpić trzcinowym)
100 g orzechów włoskich
15 g przyprawy korzennej
20 g sody oczyszczonej
4 jajka
180 g oleju (użyłam z pestek winogron)
150 g maślanki

polewa:
300 g waniliowego, mielonego serka twarogowego (użyłam Delfiko na serniki)
2 łyżki jogurtu naturalnego



Marchew zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Orzechy posiekaj.
W misce umieść wszystkie suche składniki i wymieszaj. W wysokim naczynie umieść olej, jajka i maślankę i wymieszaj widelcem.
Połącz zawartość obu naczyń, dodaj startą marchew i jabłko i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni, (piekłam na termoobiegu).
Tortownicę o średnicy ok. 24 -25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na1 godzinę.
Po upieczeniu ciasto wystudź.
Serek wymieszaj z jogurtem i rozsmaruj na cieście. Dowolnie udekoruj.


Smacznego :)

1 porcja (100 g) zawiera średnio:
energia: 266 kcal
białko: 8 g
węglowodany: 18g
błonnik: 3,2 g
tłuszcz: 17 g
cholesterol: 116 mg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation