Jajko zapiekane w bułce to przykład czegoś naprawdę prostego, a efektownego zarazem. Jeśli chcecie zaserwować na śniadanie coś specjalnego, ale nie napracować się przy tym zbytnio to polecam ten właśnie poranny specjał.
Składniki:
- 4 okrągłe bułeczki
- 4 jajka
- kilka plasterków szynki
- żółty ser
- masło
- sól, pieprz
Ścinamy górną część bułek i wydrążamy środek, by powstała miseczka. Każdą bułkę smarujemy od środka odrobiną masła, posypujemy pokroją w kostkę szynką i startym żółtym serem. Na wierzch delikatnie wbijamy jajko. Posypujemy solą i jeszcze odrobiną sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do czasu, aż białko się zetnie (ok. 10-15 minut). Należy pamiętać by blacha nie była za nisko. Musi być wysoko by jajka się ścieły.
Po upieczeniu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i ulubioną zieleniną. Ja akurat pod ręką miałam bazylię. Smacznego!