Inne

Health and beauty

Kiwi to prawdziwa bomba witaminowa!
Zawiera duże ilości witaminy C (1 owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę), a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu.
Spożywając 2-3 kiwi dziennie można zmniejszyć ryzyko powstania zakrzepów krwi. W konsekwencji uchroni to przed zakrzepicą żył i udarem. Warto wspomnieć także, iż regularne spożywanie kiwi może przyczynić się do zmniejszenia poziomu triglicerydów we krwi aż o 15%.
Codzienna porcja kiwi może znacznie obniżyć czynniki ryzyka chorób nowotworowych.
Chociaż procesu starzenia nie da się powstrzymać, można go troszeczkę opóźnić. Pomogą w tym naturalne antyoksydanty, a więc wspomniana już wcześniej witamina E, a także A i C. Występujący w kiwi cynk zapobiegnie natomiast powstawaniu niedoskonałości na cerze (krostek, zmian trądzikowych), a także rozstępów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation