Kuchnia

Ciasta & Torty

Ciasto bananowe

ciasto:
100 g gorzkiej czekolady
150 g miękkiego masła
160 g cukru
3 jajka
170 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25 g kakao
2 duże banany

kruszonka:
25 g zimnego masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych

Kruszonka:
Do mąki dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać cukier i orzechy, wymieszać na kruszonkę.

Ciasto:
Czekoladę roztopić w rondelku ustawionym nad gotującą się wodą (lub w mikrofalówce).
Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę miksować.
Banany rozetrzeć widelcem.
Na utarte masło przesiać mąkę i wymieszać krótko łyżką. Dodać banany, czekoladę i wymieszać (ale szybko i krótko).
Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki lub dwóch małych posmarowanych masłem i posypanych mąką, wierzch ciasta posypać kruszonką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation