Kuchnia

dieta bezglutenowa

placki z kaszy gryczanej z borowikami

pyszne, chrupiące placuszki z sosem grzybowym ze świeżymi borowikami, czosnkiem i koperkiem.

składniki, około 9 sztuk:

placki:
• 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
• 1 bulion grzybowy w kostce (opcjonalnie)
• 5 czubatych łyżek tartego parmezanu
• 1 jajko
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• olej do smażenia

sos:
• 10 niedużych prawdziwków (świeżych lub mrożonych)
• 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku, pokrojony na cienkie plasterki
• 1 łyżka masła
• 1/3 bulionu grzybowego w kostce (opcjonalnie)
• 1/2 szklanki śmietanki do sosów 18% lub 30%
• 2 łyżki posiekanego koperku

przygotowanie:
zagotować wodę z bulionem (lub wodą), włożyć woreczek z kaszą i gotować przez 20 minut, odsączyć. kaszę wsypać do miseczki, ostudzić, dodać tarty parmezan i jajko, doprawić solą oraz pieprzem, dokładnie wyrobić.
grzyby umyć, dokładnie osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć delikatnie solą i smażyć na oliwie przez kilka minut z dwóch stron aż się zrumienią. pod koniec smażenia dodać czosnek, zrumienić, dodać masło i wymieszać.
grzyby i czosnek zdjąć z patelni, na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, zagotować, rozpuścić w niej bulion (lub doprawić tylko solą). chwilę pogotować, zmniejszyć ogień i wlać śmietankę. dodać odłożone grzyby i czosnek, sos wymieszać, doprawić pieprzem. zdjąć z ognia, gdy sos będzie odpowiednio gęsty.
na drugiej patelni rozgrzać oliwę i partiami po 3 sztuki smażyć placuszki, nakładając kaszę łyżką. smażyć z dwóch stron na rumiano. placki ułożyć na talerzach, polać gorącym sosem grzybowym (jeśli będzie za gęsty rozcieńczyć gorącą wodą) i posypać koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation