Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Mleczny serniczek z owocami « Natalia Wine

Serniczek pieczony w formie o średnicy 20 cm:

500 g sera z wiaderka
200 białej czekolady
100 g masła
3 jajka
4 czubate łyżki mleka w proszku
filiżanka świeżych lub mrożonych owoców jagodowych: maliny, truskawki, jagody, poziomki ewentualnie wiśnie
Czekoladę połamać i rozpuścić razem z masłem na jednolitą masę, przestudzić. Do dużej miski wbić całe jajka, dodać roztopioną czekoladę i mleko w proszku, całość krótko zmiksować jedynie do połączenia się składników. Dodać ser i ponownie zmiksować, masa będzie rzadka. Foremkę wyłożyć papierem i przelać do niej masę serową, wierzch posypać owocami, truskawki przekroić na połówki.

Na formę położyć kawałek podziurkowanej nożem folii aluminiowej, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach, po 40 minutach zdjąć folię i piec jeszcze pół godziny. Piekarnik wyłączyć, po 15 minutach uchylić drzwiczki a po kolejnym kwadransie wyciągnąć sernik z pieca, kiedy przestygnie wstawić do lodówki na przynajmniej 4-5 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation