Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Pomidorowa zupa rybna
Składniki:

0,7l wody
2-3 marchewki
pół pietruszki
1cm imbiru
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki sproszkowanego chilli lub w płatkach
sok z jednej sytryny
400g pomidorów z puszki
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 płaty dorsza
0,5 szklanki ryżu*
bazylia
sól, pieprz

Do garnka wlać wodę, marchew i pietruszkę obrać, pokroić na 3cm kawałki i wrzucić do wody, dodać posiekaną cebulę, zgniecione ząbki czosnku, kawałek imbiru, sól, pieprz. Gotować, aż warzywa zmiękną.
Wyjąć imbir(jeśli ktoś chce można go zostawić), wrzucić do bulionu pomidory, koncentrat, obie papryki i zmiksować blenderem na gładki krem.
Ponownie zagotować, wcisnąć sok z cytryny, wsypać ryż i gotować przez 10 minut. Po tym czasie wrzucić rybę pokrojoną w 3cm kostkę(na tym etapie można również dodać np. krewetki) i gotować na małym ogniu przez 5-7 minut by ryba doszła.

Podawać posypane bazylią.
* - można zastąpić go drobnym makaronem lub ugotowaną ciecierzycą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation