Kuchnia

wybredniaczek

Zupa z zoltej cukinii

500 g żółtej cukinii (2 duże)
skórka i sok z 1 cytryny (dałam sok z 1/2 cytryny)
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka kurkumy
litr rosołu z kurczaka (dałam 750 ml)
100 g ryżu basmati
sól, pieprz

łyżka cukru
chili
tymianek

Cukinie pokroić, ze skórką, w drobną kostkę. Włożyć do garnka ze skórką cytryny oraz oliwą, gotować, na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż odrobinę zmiękną. Dodać kurkumę i do całości wlać rosół oraz sok z cytryny, na koniec do garnka wrzucając ryż. Gotować wszystko przez 10-20 minut lub do chwili, gdy cukinie i ryż zrobią się miękkie. Przyprawić do smaku (ja dodatkowo zmiksowałam, po czym dodałam ryż). Odstawić, aby danie odrobinę ostygło przed podaniem. Zupę najlepiej jeść ciepłą a nie gorącą.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation