Kuchnia

Jedzonko

Bomba zdrowia - sałatka z kaszy gryczanej
Potrzebujemy:

torebkę kaszy gryczanej (ok. 100 g)
pół szklanki orzechów laskowych
dwie duże garści rukoli
4-5 plastrów szynki parmeńskiej
łyżkę sosu worcestershire
sok z połówki pomarańczy
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżkę octu balsamicznego
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, przez ok. 20 minut, aż stanie się miękka (warto zwrócić uwagę na instrukcje na opakowaniu).

Szynkę drzemy na mniejsze kawałki. Orzechy laskowe prażymy na patelni. Pocierając je w ręczniku łatwo możemy pozbyć się brązowej, gorzkawej skórki. Po obraniu możemy je jeszcze raz podprażyć na suchej patelni. Następnie należy je lekko pokruszyć w moździerzu.

Mieszając sos, sok, oliwę oraz ocet balsamiczny przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą. Dodajemy sporo rukoli oraz polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatka jest od razu jest gotowa do jedzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation