Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zupa Minestrone

Składniki na 4 porcje:
1 cebula średniej wielkości, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
1 łodyżka selera naciowego
1 marchewka
400 g obranych, nieosolonych pomidorów z puszki
2 litry wody
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki suszonej bazylii
szczypta suszonego majeranku oraz słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki
80 g makaronu conchigliette - małe muszelki
¼ średniej wielkości kapusty białej
150 g zielonego groszku
200 g piersi z kurczaka
oliwa lub olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek oczyścić a następnie posiekać na drobno. Seler naciowy i marchew pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju, po czym podsmażyć cebulę i czosnek aż się zarumienią.
Dodać pokrojony seler i marchew, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 minuty ciągle mieszając.
Kapustę poszatkować najlepiej za pomocą maszynki. Pomidory pokroić i razem z sokiem przelać do garnka. Powoli mieszając dodawać wodę, pieprz, oregano, resztę przypraw oraz posiekaną natkę pietruszki. Następnie doprowadzić do wrzenia, dodać kapustę, groszek i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut.
Na sam koniec dodać makaron, po czym gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
Zupę można serwować ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation