Kuchnia

kuchnia

Stefanka serowa z jagodami

Składniki na biszkopt (forma 35x20 cm):

7 jajek (jeżeli są małe to 8)
3/4 szklanki + 6 łyżek mąki pszennej
3/4 szklanki + 6 łyżek cukru
1/4 szklanki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Masa serowa (ważne aby składniki miały pokojową temperaturę!):

1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (dobrej jakości! nie może być kwaśny!)
200g białej czekolady
1 szklanka jagód (lekko rozciśniętych widelcem)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
opcjonalnie cukier puder jeżeli masa będzie zbyt kwaśna
Ponadto:

jagody do dekoracji (u mnie borówka amerykańska)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy i dodajemy do twarogu. Na koniec delikatnie mieszamy z jagodami (jeżeli zachodzi potrzeba dodajemy cukier puder).

Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Z masy serowej odkładamy 1/4 a resztą przekładamy biszkoptowe blaty. Odłożoną masą smarujemy wierz ciasta i posypujemy jagodami.

Odłożyć do lodówki. Najlepsze na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation