DIY - zrób to sam

dobre rady

DESKA KUCHENNA - JAK O NIĄ DBAĆ?

Deska w kuchni to jedno z podstawowych elementów wyposażenia. Nikt sobie nie wyobraża kuchni bez tego gadżetu. Niestety utrzymanie go w czystości jest bardzo trudne. Wybór takiej deski również nie jest prosty. Wśród wielu propozycji ciężko nam zdecydować się na coś konkretnego. Co będzie dla nas najlepsze?

• Plastikowa deska jest dość wygodna, łatwo się ją myje, niestety tępi ona nasze noże.

• Deska drewniana jest trudna w utrzymaniu czystości. Widać na niej wszelkie przebarwienia. Można ją dezynfekować wrzątkiem przynajmniej dwa razy w tygodniu.

• szklana deska nie tępi naszych noży i bardzo łatwo utrzymać ją w czystości. Nie proponuję jednak tłuc na niej kotletów, może nie przetrwać wówczas próby czasu.

• Przebarwienia z drewnianej deski usuniesz mocząc ją przez noc w wodzie z octem. Pamiętaj by nie przesadzić z ilością octu. To może zniszczyć deskę

• Wypaczonej desce łatwo przywrócisz pierwotny kształt mocząc ją najpierw w ciepłej wodzie przez kilka godzin. Później połóż deskę na równej, płaskiej powierzchni i przygnieć czymś bardzo ciężkim np. dużym garnkiem pełnym wody.

• Jeżeli chcesz deskę zdezynfekować bardzo szybko i bez zbędnego, przykrego zapachu posyp ją obficie solą i trzyj gąbką. To powinno być skuteczne.

• Po krojeniu mięsa na desce proponujemy przetrzeć ją po wstępnym umyciu połówką cytryny lub cebuli. Zlikwiduje to przykry zapach i odświeży deskę oraz wydezynfekuje.





we-dwoje.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation