Książka

Dobre książki

Ciasto cytrynowiec z herbatnikami

Składniki na biszkopt:

6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na poncz:

1/2 szklanki letniej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru


Składniki na krem budyniowy:

2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki (125 ml) soku z cytryny
1 1/2 szklanki wody
2 żółtka
1 szklanka cukru
200 g masła


Składniki na piankę cytrynową:

600 ml śmietany kremówki (30%)
150 g serka mascarpone
2 opakowania galaretki cytrynowej


Składniki na polewę:

2 łyżki masła
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:

21 herbatników


Upiec biszkopt (można dzień wcześniej). Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka, zmiksować, a na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników.

Formę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę.

Piec w 180oC około 30-40 minut (do złotego koloru i suchego patyczka).

Przygotować masę budyniową. W garnku zagotować sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier. W osobnym naczyniu połączyć resztę wody z budyniami i żółtkami, dodać do gotującej się wody i gotujemy, aż zacznie bulgotać. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami po łyżce masy budyniowej, aż powstanie gładki krem.

Biszkopt nasączyć ponczem . Wyłożyć na wierzch krem budyniowy, wyrównać nożem powierzchnię.

Następnie galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać ser mascarpone, miksować do połączenia, a następnie małym strumieniem wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Na piankę wyłożyć herbatniki.

Przygotować polewę. W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny i cukier puder, połączyć, ostudzić i polać z wierzchu herbatniki.

Ciasto schłodzić w lodówce przez 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation