Kuchnia

⇒ Cztery pory roku w kuchni » ☕️ …✽

Chlebek o smaku podpłomyka.

Składniki:

• 0,5 kg mąki
• 1 jajko plus jedno do posmarowania ciasta
• 42 g drożdży
• łyżka cukru
• szczypta soli
• 4 łyżki oleju
• 1 łyżka sody oczyszczonej
• 1 szklanka mleka
• sezam i czarnuszka do posypania.

Zrobić zaczyn z dwóch łyżek mąki, cukru, drożdży i ciepłego mleka.
Kiedy zaczyn urośnie dodać go do reszty składników i dokładnie wyrobić ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca wierzch chlebka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką i sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30-40 min w temp. 180 stopni. Niestety piekłam w zwykłej elektrycznej kuchence, bo takiego pieca nie mam.

Autor: Ewam o piątek, listopada 15, 2013

Mój kuchenny Świat: Chlebek o smaku podpłomyka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation