Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Piegusek śmietanowy

Biszkopt makowy:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
5 łyżek suchego maku
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, następnie mąkę, mak i proszek delikatnie mieszając łyżką. Piec pół godz. Wystudzić przekroić na pół. Nasączyć ponczem (woda przegotowana+cytryna)

Masa śmietanowa:
śmietana 30% - 600g
3 śmietan-fix
dżem porzeczkowy 330g (do przełożenia)

Połowę ciasta posmarować dżemem (małe pół słoika). Śmietanę ubić z fixem na sztywno, wyłożyć na ciasto i przykryć drugą połową. Zostawić trochę do posmarowania na wierzch ciasta. Posypać wiórkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation