Kuchnia

Obiadowe

Zupa brokułowo – serowa



Na 4-6 porcji:

3 łyżki oleju roślinnego
1 średnia marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
½ szklanki cebuli (1 średnia), drobno posiekanej
½ czerwonej papryki, pokrojonej w kosteczkę
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
2 szklanki wywaru jarzynowego
1 i ½ szklanki różyczek brokuła (ok. ½ małego)
1 szklanka ziemniaków pokrojonych w kostkę (ok. 2 średnie)
2 szklanki mleka (użyłam sojowego)
2 szklanki grubo startego cheddara (bez podpuszczki zwierzęcej)
½ łyżeczki wędzonej papryki
Sól i pieprz do smaku
Pieczywo i masło do grzanek
.


Rozgrzewamy olej w sporym garnku, wrzucamy cebulę, marchewkę, paprykę, przesmażamy na małym ogniu aż zmiękną – ok. 10 minut. Dodajemy mąkę, smażymy cały czas mieszając ok. 2 minut. Stopniowo wlewamy wywar jarzynowy, mieszając, aby nie było grudek z mąki.
Dodajemy ziemniaki i brokuła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem mieszając co jakiś czas aż warzywa zmiękną, ok. 10 minut. Wlewamy mleko, wyłączamy kuchenkę. Gdy zupa jest ciepła, ale nie gorąca, dodajemy ser i mieszamy aż się rozpuści. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem.
Podajemy z ziołowymi grzankami (u mnie z zatharem – przyprawą z suszonego tymianku i sezamu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation