Kuchnia

Obiadowe

Królik w śmietanie


Składniki, 4 - 6 porcji:

1 tusza królicza (około 1 kg)
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 cebulki szalotki lub 1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
500 g marchewki
150 g śmietany kremówki 30% lub 18% do zup i sosów
koperek, natka pietruszki, świeży tymianek
oraz: olej, mąka

Tuszę królika pokroić na 8 kawałków (np. jak widać na TYM FILMIE). Opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę soli i zalać zimną wodą (z kranu). Wymieszać aby sól się rozpuściła i odstawić na 15 minut.
Kawałki królika wyjąć z wody i dobrze osuszyć. Wodę wylać. Mięso doprawić solą a następnie obtoczyć w mące, strzepnąć jej nadmiar. Rozgrzać dużą patelnię i na oleju dokładnie obsmażyć kawałki królika (np. partiami, zaczynając od najgrubszych kawałków) po około 7 minut z każdej strony.
Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody i zagotować. Dodać kurkumę, sos sojowy i suszony tymianek. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Włożyć obsmażone kawałki królika.
Na patelnię po króliku włożyć rozdrobniony w melakserze czosnek i cebulę i zeszklić je na oleju. Wlać 1 szklankę wody, zagotować i przelać do garnka z królikiem. Dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę, przykryć i gotować przez około 45 minut na umiarkowanym ogniu, do miękkości mięsa.
Dodać śmietanę uprzednio rozprowadzoną z kilkoma łyżkami wywaru i ewentualnie łyżeczką mąki. Na koniec dodać posiekany świeży koperek, natkę pietruszki i ewentualnie świeży tymianek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation