Kuchnia

Pierogi

Pierogi leniwe |

Składniki:
500 g twarogu
2 jaja (wielkość M)
ok. 1 szklanka mąki (+ 2 łyżki)
łyżka cukru
szczypta soli

Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Twaróg rozcieramy widelcem, łączymy z żółtkami, cukrem, mąką oraz ubitym białkiem.
Ciasto będzie się trochę kleić do dłoni, staramy się nie dosypywać więcej mąki.
Dzięki temu pierogi leniwe będą mięciutkie.

Blat wysypujemy mąka, formujemy wałeczki, kroimy na 2 cm kawałki.
Pierogi wrzucamy porcjami na wrzącą wodę, gotujemy przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Odcedzamy, podajemy ciepłe, polane masłem i posypane cukrem lub z podsmażoną bułką tartą.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation