Kuchnia

just drink and eat

Bułki-ślimaki z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki na 12 sztuk:
500 g mąki pszennej - użyłam typ 500
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
1 jajko
250 ml letniego mleka
3 łyżki oliwy
4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
olej do wysmarowania formy

Przygotowanie:
- do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy pokruszone drożdże, dodajemy mleko, jajko i mieszamy, aż ciasto będzie odchodzić od naczynia
- wyjąć ciasto na stolnicę, podsypywać mąką i wyrabiać, aż przestanie się kleić i stanie się elastyczne
- tak przygotowane ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia - ma podwoić swoją objętość
- formę od muffinek wysmarować cienką warstwą oleju
- wyrobić je jeszcze chwilę, rozpłaszczyć ile się da rękoma, a potem przy użyciu wałka, rozwałkować na prostokąt taki około 30 x 40 cm
- posmarować go oliwą, równo rozsypać czosnek i zacząć zwijać jak roladę
- ostrym nożem pokroić roladę na 12 równych części
- poukładać w formie i zostawić na 20-30 minut do podrośnięcia
- piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach około 25-30 minut - ja już po 20 minutach sprawdzałam, ale jeszcze je troszkę przypiekłam, proszę jednak zajrzeć już po 20 minutach, każda z Nas zna swój piekarnik
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation