Kuchnia

potrawy wigilijne

barszcz:
2kg buraków ćwikłowych
7 dag suszonych grzybów
2 cebule
2 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
sok z cytryny
cukier
pieprz
sól
ciasto na uszka:
20 dag mąki
łyżka oleju
sól
nadzienie:
grzyby z wywaru
łyżka tartej bułki
łyżka masła
cebula
jajo
pieprz
sól
barszcz z uszkami: przygotowanie:
1. suszone grzyby najpierw myjemy, następnie moczymy do trzech godzin w zimnej wodzie. następnie w tej samej wodzie gotujemy je i odcedzamy, zachowując wywar.
2. obieramy buraki i cienko kroimy. gotujemy razem z cebulą i w około trzech litrach wody, aż będą miękkie.
3. w czasie gotowania możemy przygotować uszka: podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy do niej ugotowane grzyby oraz bułkę tartą, całość mieszamy. po ostygnięciu dodajemy jajko i przyprawy.
4. wykonanie ciasta: mąkę i sól mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody, a po ostygnięciu zagniatamy ciasto. cienko je rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdym ułożyć farsz i składamy kwadraty w uszka.
5. uszka gotujemy w lekko posolonym wrzątku, aż wypłyną. przekładamy do talerzy i zalewamy uprzednio ugotowanym barszczem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation