Biżuteria

Biżuteria, atelier, biżuteria

Owoce pod bezową pierzynką
- Kobieceinspiracje.pl
Przepis
Składniki: (w nawiasie to co bym zmieniła)

3 dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie
2 jabłka
1 pomarańcza
1 łyżeczka masła
4 (8?) łyżki cukru
(2 łyżki mąki ziemniaczanej)


4 (3) białka
4 (3) łyżki cukru
100 g wiórków kokosowych - dałam 50 g mielonych migdałów



Wykonanie:



Nektarynki naciąć, zalać wrzątkiem a następnie przelać zimną wodą. Obrać ze skórki, przekroić, usunąć pestkę i pokroić na kawałki (moje były na tyle dojrzałe, że nie oblewałam wrzątkiem). Pozostałe owoce czyli jabłka i mandarynki obrać i pokroić. Jeśli chcemy możemy zostawić skórkę na owocach). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (polecam zmniejszyć do 180 i wydłużyć czas pieczenia o około 10 minut). Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Biała ubić na sztywno (dodaję szczyptę soli). Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie gładka dodać wiórki czy zmielone migdały. Owoce rozkładamy w przygotowanym naczyniu (mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem) i posypujemy cukrem. Przykrywamy masą białkową. Pieczemy ok. 15 minut (lub nieco dłużej). Jeśli wierzch się szybko rumieniu, możemy przykryć folią aluminiową. Podawać na ciepło (na zimno też można).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation