Kuchnia

owocki

Owocowy raj nie dla dzieci

Owoce świeże lub mrożone:
100 g czarnych porzeczek
150 g czerwonych porzeczek
100 g borówek amerykańskich
350 g truskawek
200 g malin
2 łyżeczki żelatyny instant
250 ml różowego wina
2 łyżki drobnego cukru
łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki przecieru z malin przetartego przez sito

Do dekoracji:
różne miękkie owoce
gęsta śmietana lub jogurt naturalny


Oczyszczone i pozbawione szypułek owoce delikatnie wymieszaj, uważając, by żadnego nie uszkodzić (mrożonych nie rozmrażać). Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody.
Przygotuj dwie formy do pieczenia o takich samych wymiarach: 13x23x7 cm. Ostrożnie przełóż owoce do jednej z nich. Zagotuj połowę wina, zdejmij naczynie z ognia i dodaj cukier, żelatynę oraz sok z cytryny. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą. Wlej pozostałe wino i dodaj przecier malinowy. 2/3 szklanki płynu zachowaj, resztą polej owoce. Przykryj je przezroczystą folią i lekko dociśnij od góry drugą formą tak, by jej dno dotykało folii. Odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia usuń formę i folię. Wolno podgrzewaj pozostałą zaprawę winną, gdy będzie letnia, polej nią galaretkę. Ponownie przykryj ją folią i schładzaj do zastygnięcia.
Tuż przed podaniem wyłóż galaretkę, bardzo krótko zanurzając dno formy w gorącej wodzie i odwracając ją nad półmiskiem. Pokrój na plastry i ozdób owocami i śmietaną lub jogurtem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation